Трафарети (маскувальна плівка) в аерографії

Аерографія – одна з технік в образотворчому мистецтві, де замість пензля застосовується аерограф – інструмент, яким на поверхню наноситься рідкий барвник допомогою стисненого повітря.

Поверхні для нанесення можуть бути практично будь-якими, від плоского полотна до тіла людини. Сфера застосування також різноманітна: настінний розпис, розпис сувенірної продукції та текстилю, нігтів та боді-арту, іграшок і посуду, автомобілів та їх зменшених копій. Список можна продовжувати довго.

Важливо відзначити ще й те, що для аерографа застосовується широкий спектр давно відомих, що добре себе зарекомендували барвників/фарб/лаків. Це можуть бути і сольвентні спиртові, водні склади та ін. Тому, в сучасності аерографія знайшла своє застосування в реставрації меблів, ремонті одягу та взуття. А з виходом на ринок широкої лінійки харчових барвників, використання аерографа стало невід'ємним в кондитерській справі.

Отже, в чому ж краса і популярність даної техніки? Річ у тому, що завдяки найдрібнішим розпорошення фарби через сопло інструменту, утворюється дуже тонкий його шар. В результаті можна досягти фотореалістичності, плавних колірних переходів, об'ємності та імітації фактури різних матеріалів при абсолютної гладкості основи.

Однак, при всіх плюсах є і мінус – неможливо створити ідеально рівні і чисті лінії, бо фарба з сопла аерографа розлітається у всіх напрямках. Але тут на допомогу приходять шаблони та трафарети. З їх допомогою фарба потрапляє виключно в ті місця, в яких вона і повинна бути. Це позитивно впливає на кінцевий результат, економить величезну кількість часу і знижує собівартість робіт.

Шаблони можна розділити на кілька категорій.

Залежно від покладених на них функцій:

Опорний трафарет для перенесення малюнка. Шаблон одноразового використання, суть якого – дотримання пропорції при перенесенні малюнка на поверхню. Виготовляється в більшості випадків з паперу.

Локальний трафарет. Може виготовлятися з паперу або пластика і бути одноразовим і багаторазовим відповідно. Допомагає досягти потрібного колірного і об'ємного ефекту.

Лекало. Інструмент багаторазового застосування, використовуваний для створення силуетів, а також окремих деталей, елементів.

Залежно від матеріалу виготовлення:

• Паперові одноразові;

• Пластикові або плівкові багаторазові.

Трафарети можна купити. Наприклад, знаки зодіаку, логотипи футбольних команд, всілякі сердечка до дня закоханих, черепа і кістки, готичні шрифти та багато іншого можна знайти в спеціалізованих магазинах.

Але виготовити самостійно подібну або навіть більш складну атрибутику не складе великої праці. З інструментів для одноразових шаблонів знадобиться тільки спеціальний ніж (скальпель). Матеріалом може послужити щільний, не занадто товстий папір або трафаретна плівка. Для багаторазових примірників слід запастися пластиком, плівкою або звичайною клейонкою.

Етапи виготовлення на основі ескізу наноситься від руки, виглядають наступним чином:

• Створити малюнок на поверхні матеріалу, з якого буде виготовлятися шаблон;

• Прикріпити до поверхні, щоб при вирізанні підлягають до заповнення фарбою областей, шаблон нікуди не зрушив.

• Вирізати ножем.

Тепер розглянемо, як робиться шаблон з паперу з використанням комп'ютерної техніки та ПЗ. Отже:

1. Підбирається зображення, яке потрібно нанести на поверхню.

2. Застосовуючи фільтри, копіюється і зберігається начерк його.

3. Проводиться масштабування малюнка відповідно з необхідним розміром 1:1.

4. Робиться видрук на аркуші формату А4 або іншого, якщо є такий принтер і робиться їх склеювання.

5. Ножем вирізають ті області, які будуть зафарбовані.

У тому випадку, якщо фон під малюнок темніший, то слід поетапно вирізати світліші малюнки і крок за кроком переносити зображення. У кінцевому підсумку при ідеальному збігу обставин від трафарету не має нічого залишитися.

З вищесказаного можна зробити логічний висновок - якість і швидкість проведення робіт багато в чому залежать від професіоналізму майстра. І щоб зробити аерографію доступною людям, які не мають досвіду, але бажають її освоїти, була розроблена спеціальна трафаретна плівка. Це матеріал, що складається з двох частин:

1. Тильна сторона (підкладка). Виготовляється з паперу і служить захистом клейового шару лицьового боку.

2. Лицьова сторона. Вінілова плівка з клейовою основою, на поверхні якої вирізаються елементи декору.

Послідовність проведення робіт така:

1. Вибирається потрібний малюнок.

2. У майстерні плоттером по лицьовій поверхні робляться прорізи (підрізування). При цьому прорізається тільки сама плівка, а паперова основа залишається неушкодженою.

3. Проводиться вибірка – видалення шматочків плівки з тих місць, в які буде наноситися фарба.

4. Видаляється паперова підкладка та клейовою основою шаблону кладуть на підготовлену знежирену поверхню. Все добре прокочується жорстким валиком або притискається ракелем. У деяких випадках, залежно від складності малюнка, поверх трафаретного може клеїтися монтажна плівка для простоти перенесення першої на поверхню під фарбування.

5. Аерографом проводиться фарбування і після повного висихання плівка знімається з основи.Все необхідне обладнання Ви можете придбати в інтернет магазині Центру Аерографії "Uairbrush"

 Але як би просто все не здавалося, в будь-якій справі потрібно мати уявлення хоча б на базовому рівні.  Слід розуміти принцип роботи і технічні характеристики аерографа, знати яку саме лакофарбову продукцію можна застосовувати і, звичайно ж, мати азами роботи з інструментом.  І щоб вам не збирати по крупицях всю цю інформацію по просторах Інтернету, ми вже підготували її.  На наших: Ютуб каналі, Інстаграмі і Фейсбуці завжди можна подивитися коротенькі, але корисні навчальні матеріали, а наші фахівці готові проконсультувати Вас по будь-якому питанню.  Однак, якщо і цього вам буде недостатньо, то в нашій школі-студії "Uairbrush" Ви завжди зможете пройти необхідне Вам навчання під керівництвом наших досвідчених викладачів.

 Натхнення Вам і творчих успіхів!